NIEUWE WEBSITE
Welkom bij de vernieuwde website van Ars Floreat.
Na ruim 21 jaar in het rood, houden we het voorlopig bij blauw. En dat is niet alles: de leesbaarheid op smartphones is gelukkig veel beter geworden en zo zijn er nog wel een paar dingen te ontdekken. Stel b.v. eens een vraag aan Plato, onze (AI) huisfilosoof, dat kan hier.
De komende tijd zijn we nog bezig met (vooral kleine) verbeteringen.
We hopen dat u er iets aan heeft.
De Bergrede in het licht van de Vedanta-leer
Een prachtige inleiding tot de Bijbel én de Indiase Vedanta-traditie
Soms weet je van een film alleen nog dat hij de moeite waard was, maar ben je de inhoud vergeten. Vaak vergeet ik zelfs dat ik een film überhaupt gezien heb. Daarom kiest mijn vrouw bij ons thuis meestal de films uit. Met boeken heb ik daar geen last van. Zo weet ik nog heel goed dat ik enkele decennia terug onder de indruk was van De Bergrede in het licht van de Vedanta-leer van Swami Prabhavananda. En onlangs, bij herlezing, was ik dat weer. Voor mij persoonlijk is vooral het Christelijk geloof veel begrijpelijker geworden door o.a. dit boekje. Maar de waarde van het boekje ligt niet zozeer in de theorie, als wel in de praktijk. Niet in de complexiteit, maar in de eenvoud.
Het is verfrissend om een goed verhaal te lezen over de eenheid van twee schijnbaar verschillende werelden, in dit geval die van het Hindoeïsme en het Christendom. In een tijd waarin de nadruk zo vaak gelegd wordt op de verschillen, is eenheid sowieso verfrissend. Bijvoorbeeld het verhaal van de auteur zelf, die als jonge Hindoe-monnik op kerstavond van het jaar 1914 in een Hindoe-klooster bij Calcutta voor het eerst de aanwezigheid van Christus ervaart …
De auteur schrijft hierover verder in de inleiding:
“Reeds gedurende vele jaren bestond er een nauwe geestelijke band tussen Christus en de Orde waartoe ik behoor. Deze band vindt zijn oorsprong bij de stichter van onze Orde, Sri Ramakrishna, die reeds gedurende zijn leven als goddelijke incarnatie werd vereerd en sinds zijn dood in 1886 in India een steeds groeiende erkenning als incarnatie van God heeft verkregen. Van de vele grote heiligen en verlichte leermeesters die er in de geschiedenis van de Vedanta zijn geweest, bracht Sri Ramakrishna als geen ander het feit naar voren van de universaliteit en eenheid van de godsdiensten. Hij onderging en beproefde niet alleen de verschillende disciplines van de vele secten en afdelingen van het Hindoeïsme, maar tevens beoefende hij die van de Islam en van het Christendom. Langs ieder van die paden kwam hij tot de opperste verwerkelijking van God. Aldus was hij in staat vanuit het gezag van directe ervaring te verklaren: ‘Er zijn zo vele godsdiensten en zo vele wegen die naar één en hetzelfde doel leiden.’”
Voor wie het kan verdragen is dit een boekje dat de kracht heeft je op te tillen naar een andere staat van bewustzijn. En voor degenen die het boek liever als echt boek lezen: ik heb in de Roos winkel nog een paar vergeten exemplaren zien staan.
Jan P.
maart 2004
Voor De Bergrede … (pdf) zie: Bergrede