logo ars floreat header filosofen

 

 

 

 

Home

 

Downloads

 

Sitemap

 

next

 

Meditatie - Inleiding

 

Meditatie is een douche voor de geest

Zoals we ons na een douche vaak schoon en opgefrist voelen, zo is het ook na het mediteren. Maar na meditatie is het niet het lichaam dat verfrist is, het is de geest die in de loop van de dag vies wordt door een overmaat aan gedachten, gevoelens, meningen, wensen, bewegingen en stress. Vroeger werd douchen als een luxe beschouwd, tegenwoordig is tenminste eenmaal per dag douchen voor veel mensen een eerste levensbehoefte geworden. En op dezelfde manier kan mediteren een eerste levensbehoefte worden voor degenen die de uitwerking ervaren en waarderen.

 

Kwaliteit van het leven

Door mediteren wordt de geest schoongemaakt en tot rust gebracht. In die rust is helderheid, waardoor de waarneming wordt verscherpt. En in de stille vrede in onszelf is volheid, waardoor geluk wordt ervaren. Er ontstaat meer ruimte in de geest. Wensen, angsten en problemen worden gemakkelijker losgelaten. Naarmate de meditatie dieper wordt, neemt de macht van illusie af en komt de werkelijkheid dichterbij. Meditatie geeft het leven meer vreugde, een extra dimensie en een hogere kwaliteit.

 

Religie

Meditatie is een techniek om de geest schoon te maken en is als zodanig niet aan enige religie gebonden. Je hoeft dus geen religieus persoon te zijn of in God te geloven om de goede uitwerking ervan te kunnen ervaren. Dat neemt niet weg dat mediteren in verschillende (oosterse én westerse) tradities als een belangrijk middel wordt gezien om – uiteindelijk – één te worden met het goddelijke. Op de volgende pagina’s zijn citaten opgenomen uit verschillende religieuze en filosofische geschriften, citaten die op de een of andere manier met meditatie in verband kunnen worden gebracht. De overeenkomst tussen citaten uit verschillende tradities is vaak opmerkelijk.

 

Praktijk

Er zijn veel verschillende soorten meditatie en veel niveaus waarop meditatie kan worden beoefend. Een van de bekendste vormen – en misschien wel de meest effectieve – is mediteren op een mantra of klank. Hoewel mediteren heel natuurlijk en eenvoudig is, is het niet te leren uit een boek of van het web. Wie echt geïnteresseerd is doet er goed aan een school of een groep te vinden waar meditatie serieus beoefend en onderwezen wordt. Zie hiervoor de links

 

 

footer e-mail & copyright